Saturday, December 5, 2009

Thursday, November 12, 2009

Kehilangan part 2

esk genap seminggu aku kehilangan kucing ku....selama seminggu aku trse sgt2 kehilangan die...aku try kuatkn semangat tok harungi semua nie...ari prtama khilangan die aku duk dlm blik...sedih yg teramat sgt...asal aku teringat kt die msti aku ngis...aku trse sgt kehilangan die...

aku xpnh rse kehilangan die ...tp pemergian die wt selama2nya buat aku rse aku xberguna....sebab aku xde ngn die wktu aku skit...die mula skit blik mse aku nk final exam..dkt 2 mggu die skit truk...pas2 die meninggal lepas aku hbis final...yg wt aku sedih, sepnjang die skit, die tdo kt blik aku...sedih sgt2 ble adik aku bgtau aku...klo aku da time2 mesti aku dh anta die g klinik...

klo aku xg prog ank angkt pn mesti aku xsmpt nk jmpe die...3 hari aku berkabung sebb kematian die..biar la org nk kte aku gile r ke ape ke..korng x rse cmne aku rse...hmpir 7 thn aku hdup ngn die...die main ngn aku, tdo ngn aku, mkn ngn aku..mcm2 la..abah aku pn syg die sgt22..semua ahli keluarga aku syg kt die sgt2.

insyaallah, smpai bile2 pn die tetp dihati aku....

*nie gmbr kenangan kami sekeluarga...



ni lak gmbr mse die bru shat lepas kuar klinik...

Friday, November 6, 2009

Kehilangan



Semalam, aku dpt call dr adik aku bgtau kucing aku brtmbh skit....dr mlm td ak risokn kucing aku...smpai xde mood nk g Jamuan Penghargaan Pu...aku risokn kucing aku...aku suh adik aku bwk g klinik...& deme ckp esk dme akan bwk die g klinik

tp pg td,kul 6.35 mak aku anta msg bgtau kucing aku dh xde...die mati pg td....aku sdih gle sgt pg2...pas2 adik aku call bgtau benda yg sme...aku dh nk ngis tp aku thn sebb kwn aku ada dlm blik...

yg aku ralat, aku xsmpt nk jmpe die...aku syg die sgt2....aku rse separuh dr jiwa aku die dh bwk pegi...aku rse jiwa aku kosong.....aku xsedia lg nk kehilangan die....mgkin ALLAH lebih menyayangi die lebih dr aku...

Aku cuba kuatkn smgt tp xleh...aku asyik nk ngis je....ape aku nk wt....

Ya ALLLAh, aku sgt syg die sgt2...aku hrap aku dpt jmpe die nanti kt akhirat....aku syg die....

berikan kekuatan utk aku trus hdup tnpanya....

Wednesday, November 4, 2009

Bermula 1 episod.......

arini bermulalah tugas aku secara rasminye sebagai ahli MTM UPMKB....dan bermulalah stu pejlnan hidupku yg penuh dgn ranjau dlm menjlnkn tugas...adakah betoi tindakan aku dgn menerima tggungjwb besar nie?????

aku sndri pn xpasti...sem dpn adlh sem yg paling mncabar dlm hdup aku sebb sem dpn memng sem pling sibuk bg bdk DPT...ada 6 amali, kelas yg banyak smpai mlm, tugas sbgi exco publisiti dan penerbitan Kelab Penyayang & tugas baru sbg MTM. sudah tentu aku dh xde mse ngn life aku sndri...

aku try cuba sdaya upaya untk buat dgn sebaik mgkin....sebab inilah takdir yg telah aku pilih dan aku yakin itulah yg TERBAIK UNTUK AKU.....

esk paper last tok final sem nie...subjek TKP1000...aku pn xtau aku nk jwb mcm mne esk nie ( nota pn xde)...arap dpt r jwb dgn terbaik...doakan kejayaan aku dunia akhirat....dalam mse yg sme gk aku sdih sebb kucing ksyangan aku jtuh skit bru2 nie...aku harp die cpt sembuh sebb aku sgt syg kt die sgt2.

kdg2 aku rse nk buang je sume kenangn yg pling sedih dlm idup aku, bila aku dikhianati, difitnah dan dihina...kdg2 timbul rse menyesal dlm hdup aku dpt kwn mcm2...tp ble aku pkir, nie stu pgalamn yg ALLAH nk bg kt aku supy kenal mse satu mush mne satu kwn...skrg aku dh knal spe mush & kwn aku...

nk kte aku x mnyesal dpt kwn cm2 tipu lak...memng ada ckit rse menysal kenal org mcm2...smpai skrg aku msih simpan bukti khianat yg die dh wt kt aku...sje je simpan wt kenangan...hahahahahaah....wt rujukan mse dpn...

ape2 pn aku redha ngn semua ketentuan ilahi..aku pn mnusia biase yg xtlepas dr mlkukan ksilpn..aku bkn mnusia yg perfect tp bk kte kwn aku : sye xsempurna tp ANDA JUGA TIDAK SEMPURNA....

renungkanlah mksud kte2 nie :

"To forgive is human, to forget is divine"

Saturday, October 24, 2009

manusia berhati busuk

kt dunia nie ramai manusia yg leh dikategorikn mnusia yg berhati busuk. manusia bermcm2 perangai..malah smpai ada yg kte manusia mempunyai 1 perasaan dengki + cmburu + xsuke tgk kebahagian org lain...

aku dh alami dh situasi nie... & sekrg bru terbukti tggapan selama nie btoi... ssh nk cye kt org skrg nie...even kte dh kenal lme pn blum tentu die ikhlas kwn ngn kte...
mgkin sebab duit atau lain2 tp yg pasti aku semakin kurang yakin dan pasti PERSAHABATAN YANG BERSULAMKAN DUSTA XKAN BERTAHAN SMPAI BILE2...dan aku dh mengalaminya...dan anda bila lg????

dan buat mereka yg pernah mengalami situasi ini atau sedg mengalami atau bakal mengalami, persiapkan lah diri anda sekiranya anda tidak mahu mengalami perasaan kecewa yg teramat sgt dlm hidup...

p/s : jgn kacau life aku sebab aku xkco life org lain...kte bwk haluan msing2 sebb aku dh lupekn sume kenangan yg sgt menyakitkan hati....

Wednesday, September 2, 2009

MASIH CINTA by KOTAK

Tik,.,tik,.,.tik
Waktu berdetik
Tak mungkin bisa ku hentikan
Maumu jadi mauku
Pahitpun itu ku tersenyum

Kamu tak tahu rasanya hatiku
Saat berhadapan kamu

Tik,.,tik,.,.tik,.,.
Air mataku
Biar terjatuh dalam hati
Mauku tak penting lagi
Biar ku buat bahagiamu

Kamu tak tahu rasanya hatiku
Saat berhadapan kamu
Kamu tak bisa bayangkan rasanya
Jadi diriku, yang masih cinta

Kamu tak tahu hancurnya hatiku
Saat berhadapan kamu
Kamu tak bisa bayangkan rasanya
Jadi diriku, yang masih cinta

Tuesday, September 1, 2009

Putus Chenta @ Sahabat...


mlm nie aku xtau nk wtpe dh...ada byk bnda nk tulis tp mcm xterluah...mgkin perlukan sdkit mse kot nk share....Topik ni nmpk simple tp amat perit+sakit klo tjadi kt kite...aku pn dh penah rse sume nie...memng skit+perit..Allah je yg tau betapa kecewa+hampa ble sesuatu hubungan yg kite bina hancur+punah+musnah...

Tp kdg2 ble dipikirkn, mne yg lagi skit+pedih+perit????Putus chenta or putus sahabat????

bg aku dua2 perit...ada org ckp putus chenta leh jd gile kite..ada org len lak kte putus kwan lg teruk...entah r tp bg aku ble aku dh syg seseorng2 dan tibe2 terpaksa melepaskan memang sakit sgt2...sebab kita dh bg seluruh kasih syg+kpercayaan kt seseorng tp akhirnya xkesampaian....

mcm aku,aku jenis yg suke pendam sume mslah sorng2...bkn xnk share tp aku rse orng len xkn pham diri aku...ble aku dh cye kt seseorng dan aku share mslh aku msti last skali aku yg frust...so bg aku baik aku pendam je mslh aku....biar aku yg sakit sorng2 & xkco org len...

kdg2 aku rse kish hidup aku skrg nie sme je mcm lirik lagu band Kotak, Masih Cinta....aku suke sgt lagu2..tiap2 ari aku dgr je lagu2..sebab bg aku lgu2 mcm luahan perasaan aku...Jiwang kan aku nie...huhuhuhu.... jp g aku upload lirik lagu fav aku...tp yg aku tau skrg nie jiwa ku memng ngah kacau+sedih sgt2....

Friday, August 14, 2009

perasan 0r perasaan???


Semenjak 2menjak nie aku memng dikire org yg paling buzy bebenor (kte org perak)..nie sebab sejak dr aku blik UPM (16 jun) smpai r saat aku post comment ni memng aku keje x renti2...start dr kursus PU, Minggu Pkasa Putra,Mggu orientasi blok, Assignment, test 1,karnival uniputra smpai r skrg memg bz gler r...

bru2 ni aku kne handle bhgian kawad tok blok..penat yg tramat sgt tp ble fkir pasal TANGGUNGJAWAB yg dh diamanahkan kt aku aku try gk wt yg terbaik...aku ni lak leh dikategorikan sbgai og yg xleh xpkir ape2 dlm pale otak..dr hal sekecik2 kuman smpai r kt isu H1N1 dan jerebu...

tp dlm mse bz ni pn smpt gk r aku nk g mlancong kt kuching..bkn pe bak kte En Hakim " biar bz mcm mne pn kte yg penting time managemnet kite kne btoi"..bz mcm mne pn msti cri mse tok stdy ( assigmnet+aktvt kolej+dll), life kte sndri termasuk la tggungjwb kte utk AGAMA, BANGSA & NEGARA.

ni la harga yg perlu aku byr ats sume kptsan & tindakan yg dh aku wt..aku pn mnusia biase..yg slalu wt kesilapan...tp aku try sebaik mungkin tok baiki dri aku yg xsmpurna nie...ape2 pn aku arap semua aktiviti yg aku dh rancang @ yg melibatkan aku akan berjaya hendaknya...

marilah kite sme2 doakan supaya agama ISLAM sentiasa dihati umat2nya supaya kita terhindar drpd dosa2...semoga ALLAH melindungi diri kita, keluarga, shabat, bangga, negara kita serta seluruh umat ISLAM di seluruh dunia...

ape2 pn BERANI BERUBAH kerana itu yang terbaik untuk ku...

p/s Salam tahziah diucapkan diatas pemergian Allahyarham Ustaz Asri Ibrahim..semoga roh beliau diletakkan ditempat org2 yg diredhai allah..Al-Fatihah..

Monday, August 10, 2009

Hidup xselalunya indah...

Sekarang ni hidup aku serba serabut dan kelam kabut..aku pn xtau npe..mgkin petanda dr yg esa untuk aku muhasabah dri...byk bnda blaku semenjk 2 menjak ni...aku pn xtau npe tp memng aku dlm keadaan yg teramat SEDIH sgt...hnya allah je tau perasaan aku skrg ni...

aku nk wt stu kputusn yg drastik dlm idup aku skrg ni...sebab aku rse itu yg TERBAIK UNTUK AKU...berkecamuk skrg ni..lebh dasyat dr H1N1...aku xmmpu nk btoikn ape yg dh salah wlaupun aku dh cube sedaya upaya aku...tension gle skrg..rse cm nk lari ke tmpt yg org xknal aku senang aku nk start hidup bru....

Thursday, August 6, 2009

Rakyat diingatkan 7 wasiat Raja-raja Melayu


KUALA LUMPUR 6 Ogos — Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah hari ini mengingatkan rakyat khususnya orang Melayu mengenai tujuh wasiat Raja-Raja Melayu yang menjanjikan kesejahteraan, kedamaian dan keamanan jika mereka bersatu dan berpegang teguh kepadanya.

Menurut baginda, wasiat yang disampaikan semasa Raja-Raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 ialah :

# Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia);

# Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain;

# Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara;

# Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini;

# Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan;

# Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU;

# Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.

(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Saraak).

Raja Nazrin Shah bertitah demikian semasa melancarkan tiga buku Allahyarham Prof Datuk Dr Syed Hussein Alatas, berjudul Mitos Peribumi Malas, Intelektual Masyarakat Membangun, dan Rasuah : Sifat, Sebab dan Fungsi, sempena Seminar Antarabangsa Legasi Pemikiran Syed Hussein Alatas yang bermula Selasa lepas di Dewan Bahasa dan Pustaka di sini.

Menurut baginda, wasiat sembilan Raja Melayu terdiri dari empat negeri Melayu bersekutu dan lima yang tidak bersekutu itu, disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat Melayu, yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu.

“Wasiat ini dihasilkan atas kehendak Raja-Raja Melayu untuk mengekalkan kesinambungan sejarah, kedaulatan, dan kuasa politik Melayu (yang terletak pada Raja-Raja Melayu) kepada kesinambungan kedaultan negara kepada Raja-Raja Melayu serta mendapat penerimaan rakyat melalui wakil-wakil sah yang mempunyai locus standi, maka Perlembagaan Persekutuan mempunyai fasal-fasal tertentu,” titah Raja Nazrin Shah, merujuk kepada Perkara 3 (1) (2) (3) dan (5); Perkara 11, Perkara 12; Perkara 38 (5); Perkara 152; Perkara 153 dan Perkara 181 (1).

Menurut Raja Nazrin Shah fasal-fasal ini memerlukan izin Majlis Raja-Raja Melayu untuk sebarang pindaan.

“Sempena ulang tahun kemerdekaan negara ke-52 pada 31 Ogos ini, sewajarlah fakta-fakta utama dalam perjalanan menuju kemerdekaan itu dipastikan tidak terpendam dari sejarah,” titah baginda.

Mengenai Syed Hussein Alatas, yang meninggal dunia kerana serangan jantung pada 23 Jan 2007, Raja Nazrin Shah bertitah bahawa Allahyarham sering membangkitkan mengenai kejijikan rasuah, dan dihuraikannya dalam buku tulisan beliau “Rasuah: Sifat, Sebab dan Fungsi.” “Walaupun ianya kotor dan jijik, ironinya semakin ramai yang berlumba untuk mendapatkan kuasa supaya berpeluang melakukannya, malah melakukannya dengan penuh tipu muslihat untuk terlepas dari undang-undang dan hukum dunia,” titah baginda.

Raja Nazrin Shah bertitah bahawa ramai yang bercakap tentang rasuah, malah seruan untuk memeranginya ada kalanya bergema lebih nyaring daripada kalangan mereka yang tidak bebas daripada melakukannya.

“Lalu tenggelamlah kesungguhan usaha untuk memerangi rasuah dalam retorik kepura-puraan. Akibatnya takhta runtuh, pemimpin jatuh, negara lebur dan rakyat melarat,” titah baginda.

Baginda bertitah rasuah berlaku di mana-mana termasuk di istana, dalam sektor awam, swasta, organisasi politik, malah dalam badan-badan agama, kerana rasuah merupakan candu yang mengasyikkan dan yang menanggung derita bukan dalam kalangan pengamal dan penerima rasuah.

“Sebenarnya rasuah merendahkan martabat seseorang insan ke taraf abdi, menjadikan insan hamba kepada harta, kepada kekayaaan, kepada kebendaan dan kepada jawatan yang diperoleh secara haram,” titah Raja Nazrin Shah.

Menurut baginda, rasuah adalah instrumen yang membunuh jiwa merdeka, pemikiran merdeka, sifat merdeka dan watak merdeka dalam diri seseorang insan yang terjebak dengannya.

— BERNAMA

Sunday, July 26, 2009

Byknye keje...



Hujung minggu ni aku agak kalut ckit pasal aku nk kne anta byk gle report+assignment+prepare tok presentation+exam test 1....byk pening lor...tp dlm pening2 nie aku xsbr nk g travel kt kuching...hehehheehhe....oppss...sblum tlupe, korng dh gnti pose ke???aku dh abis gnti...pd spe2 yg xgnti lg2..ape lg sndri mau igt la...

aku dh jnji nk upload gmbr aku ngn spek aku kn...aku ngah try nk upload..so tggu je la ye...hehehhehe..ape2 pn BERANI BERUBAH kerana itu yg terbaik utk aku skrg ni..

Saturday, July 25, 2009

Buzy sgt2 skrg ni....

Agak lme gk aku xpost comment skrg ni...bkn pe skrg ni jadual aku memng padat gle since start kuliah..kelas yg penuh, buku hijau lg..pastu aktviti kolej lg..memang xsmpt tok dri sendri...

Life kt sni pn xbest sgt..bese-bese je...cti tengah sem ni aku ngn kwn2 aku nk g holiday kt Kuching...travel nek flight seh...3 ari 2mlm gk r travel kt sne...nanti aku upload gmbr aku kt sne ek....

Td aku kuar ngn member aku kt Park city mall sal ada member lelaki kmi blanje pizza hut...pas2 nk djadikan crite aku wt stu benda yg xpenh aku wt seumur hdup aku....nk tau ape?????

Aku tempah spek mate..so skrg aku dh pkai spek sal penglihatan aku dikira kurang baik r...harga???expensive gak r....tp ok r tok kmudahan aku gk kan...nanti aku upload gmbr aku berkaca mata..da r ala-ala bdk pandai ckit..hehehehhe...

assignment aku ngah blambak gle atas meja...bru je siap melukis gmbr pokok koko ngn kopi...memang leh jd pelukis r aku pas ni...skrg memng aku bz smpai aku xleh nk spent time tok life aku...ape2 pn kite kne r BERANI BERUBAH...sebab kalo kite berani je kite mmpu unah diri kte...Lupekan sume kish2 yg byk wt sakit ati pasal "MEREKA" tu xpenting pn dlm idup aku...and xde kene mengena antara idup dan mati...so toksah nk sibuk nk amik tau....

biarkan "MEREKA" dgn hidup mereka....Everything Happens For A Good Reason...

Monday, July 6, 2009

Hari pertama semester 3 UPMKB...

ari ni aku dh start kuliah pas hmpir 3 mggu bz ngn prog PU...mase dpt jadual kelas mcm nk muntah gk tgk..mau x byk kelas mlm...agk mlang gk tok sem ni...mgkin dh tkdir aku tok mlang yg berganda-ganda..bru ari first dh dpt byk benda yg xbest...nk wt cm ne..ikt je la..xpe 2thn je pn g kt cni...

xsbr aku nk abskn stdy...td g amik slip result tok sem lepas...nk kte hepi2 xr tp ok r gk...hehehhehe...ape2 pn yg penting dri aku hepi & xkco idup org len...BERANI BERUBAH kerana itu yg terbaik utk diriku.....

Wednesday, July 1, 2009

Apa Khabar????

Agak lme gak aku xupdate blog ni..bkn pe skrg aku ngah bz ngn minggu perkasa putra....hampir 3minggu gak r aku bz...ni pn dlm keadaan yg kurang shat sebab kaki aku terseliuh time kt BTN...skrg ni msih xok lg...

minggu dpn dh mula kuliah....memang agak penat sgt2...tapi 2yg aku pilih..kne r teruskan...ape2 pn BERANI BERUBAH kerana itu yang terbaik untuk diriku...

Monday, June 15, 2009

Nak Balik dah...

Esk 16 jun 2009 aku akan blik ke bintulu semula selepas hmpir 2 bulan bercuti....flight aku pukul 9.05 pg...nek ape lg klo bkn Air Asia ( Everyone can Fly )....esk aku bkn trus stay kt UPM tp nek bus lak g mukah pasal aku ada kursus seminggu kt sne...cm mlas lak..hehehheheeh....ape2 pn aku kne blik gak...beg pn xkemas lg...mcm xnk blik je..Doakan aku slamat pergi dan sampai...

Thursday, June 11, 2009

Birthday Abah...


hari ni genap 55 tahun umr abah aku....11 jun 1954 ...Thn depan abah dh pencen lak..duk umah r tgk sawit hehehehehh....ape aku nk bg kt abah ek????aku pn xtau g....tgu kakak sulung aku r rancang....ape2 pn SELAMAT HARI LAHIR TO TN HJ SALEH...Semoga pjg umr & dimurahkan rezeki dunia & akhirat....Amin

Tuesday, June 9, 2009

Result dh keluar......

result sem 2 dh keluar..alhamdulillah..stkat ni pointer naik r dr dlu...tp msti kne usaha lg tok dpt yg terbaik...

My Birthday....

Baru2 nie family aku wt kendri kahwin kakak aku yg no 2 pada 6/6 2009...so far kndri kwen ok r meriah bangat sih...yg lebih menariknya, kmi sume wt gk besday tok kmi sume sebab dlm bln ni ada 5 org smbt besday...antaranya:

6 jun : Pak Ngah.....
8 jun : Aku r, Husna Farhana a.k.a umi
11 jun : Abah nyer bezday
15 jun : sepupu aku along a.k.a fyie
30 jun : kakak sulung aku. Ina

so mlm kndri kmi wt mjlis potong kek smbil pengantin bukak hadiah...kek kmi bli 3 tingkat..bwah sekali utk aku, abah & ina...tingkat 2 tok pak ngah & along dan yg atas sekali tok pengantin r....

gmbar aku upload nanti ek..skrg ngah bz ckit..heheeheh

Tuesday, May 26, 2009

Pembantu Universiti 2009/2010


Baru2 ni aku terpilih jd pembantu universiti (PU)..tjuan die nk suh kami jd fasi to bdk2 bru upm yg bakal m'dftrkn dri pada 27&28 jun nie...So aku pn tpkse korbnkn cuti aku pasal kmi sume kene blik awal ke upm..

aku pn cdg nk blik 16 jun ni..tp yg bestnye kte kwn aku, Hajar, kami kne g kursus dlu kat Mukah...Best2 sebab aku xpenh g Mukah g..Kire mcm g melncong kt tmpt org gk r...Semangat ckit klo wt kt luar...Sebelum ni UPM wt kt Kuching...

xsbr nk jd pu ni....ape2 pn yg penting, KERJASAMA....

Kucing Ku Sayang...

semalam aku bwk kucing aku g klinik....die sakit xmao mkn..cian kt pondan....doktor2 suntik die...nsib die xmgamuk..tp dlm kete jgn cite r..mgamuk nk kuar...jenih aku nk pegang smalam..

klinik doktor2 kt Jalan SUltan Abdullah, Teluk Intan..Bayangkan lah nk bwk die dr umh...Nasib g ngn Apit ngn Yana....

skrg ni pn die xok g..msih xmau mkn g..klo xok gk , kmi nk anta g klinik kt ipoh lak...

Monday, May 25, 2009

Ego????

Bagi aku,sume org ada ego masing2...begitu gk ngn aku..Aku ni leh la dkatekn dlm ktegori ego gk r...TAPI ble aku btoi2 kecewa ngn seseorg....cm skrg r...aku memang xleh nk lupekan stu benda yg org yg aku caye snggup wt aku mcm2...aku try nk lupe tp aku xleh nk tpu diri aku...

aku ykin klo org len kt tmpt aku, sure korng akn wt benda yg sme...Betoi kte Nabi S.A.w, fitnah itu lebih besar dosanya dr membunuh..sebab fitnah r dh bunuh ksih syg aku& kenangan manis "MEREKA" selama ni...

tension...memang tension....Aku xkn lupekn budi MEREKA kt aku...pasal aku org yg kenang budi org....ape2 pn aku je mampu nk ubah sume ni...BERANI BERUBAH...Kerana Itu Yang Terbaik Untukku....

Saturday, May 23, 2009

Sebab-sebab Datuk Seri Dr Zambry menang...

Dalam penghakiman disampaikan oleh Md Raus, ketiga-tiga hakim itu antara lainnya memutuskan:

1. Kuasa untuk membubarkan DUN adalah hak mutlak Sultan Perak;

2. Permohonan untuk membubarkan DUN di bawah Perkara 16.6 Undang-Undang jelas menyatakan sekiranya Sultan Perak tidak memberikan perkenan untuk membubarkan DUN, Nizar mesti meletakan jawatan. Permohonan Nizar bubarkan DUN di bawah Perkara 36.2 tidak terpakai kerana peruntukan itu hanya untuk membubarkan DUN sekiranya tempoh penggal DUN telah tamat (iaitu lima tahun);

3. Semasa Nizar mengadap Sultan Perak pada 4 Februari 2009, jelas beliau telah hilang kepercayaan dan tidak menguasai majoriti dalam DUN Perak;

4. Tindakan Sultan Perak menemui 31 ADUN sebelum melantik Dr Zambry sebagai Menteri Besar bagi sahkan sokongan kepada Barisan Nasional adalan tidakan yang tepat dan betul;

5. Tiada peruntukan di bawah Undang-Undang Tubuh Negeri Perak yang memerlukan undi tidak percaya dibuat dalam DUN bagi menggugurkan Nizar sebagai Menteri Besar; dan

6. Mahkamah Rayuan mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi mengesahkan Nizar sebagai Menteri Besar kerana Hakim Mahkamah Tinggi pada masa membuat keputusan itu telah khilaf dalam membuat tafsirannya.

p/s : sumber dari

http://amirhamzah64-segalanyamungkin.blogspot.com/2009/05/tahniah-zambry-menjunjung-kasih-tuanku.html

Friday, May 22, 2009

Zambry kekal MB Perak

PUTRAJAYA: Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir kekal sebagai Menteri Besar Perak selepas Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan beliau mengetepikan perisytiharan Mahkamah Tinggi sebelum ini.

Persidangan panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan Datuk Raus Mohd Shariff bersama Datuk Zainun Ali dan Datuk Ahmad Maarop, sebulat suara membuat keputusan itu selepas meneliti hujah lisan dan bertulis dikemukakan peguam Zambry, Datuk Cecil Abraham, peguam Mohammad Nizar, Sulaiman Abdullah serta celahan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini mengisytiharkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar Perak yang sa

Thursday, May 21, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah...


Pada 21 Mei 1993, model Proton Wira telah dilancarkan & mencatatkan sejarah dlm bidang kejuruteraan automotif dikalangan anak tempatan

Tuesday, May 19, 2009


BN tak tanding di DUN Penanti
Oleh Norfatimah Ahmad, Anwar Hussin dan Anwar Patho Rahman
bhnews@bharian.com.my


Kekosongan kerusi kerana 'permainan' pembangkang: PM

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) semalam membuat keputusan tidak meletakkan calon bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, Pulau Pinang pada 31 Mei ini kerana tidak mahu terjerumus dalam permainan politik pembangkang.

Pengerusinya, Datuk Seri Najib Razak, berkata keputusan itu dicapai sebulat suara kerana Dewan Tertinggi BN berpendapat kekosongan kerusi DUN berkenaan bukan berasaskan peruntukan Perlembagaan, sebaliknya disebabkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahu menyelesaikan masalah dalamannya.

"Ia juga permainan politik pembangkang dan tidak ada kena mengena dengan Perlembagaan. Kita tidak mahu menari ikut rentak orang lain.

"Oleh kerana BN lebih mengutamakan khidmat kepada rakyat dan usaha memulihkan ekonomi negara serta meletakkan kepentingan parti lebih utama, jadi kita putuskan untuk tidak meletakkan calon pada pilihan raya kecil itu," katanya selepas pertama kali mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN selama dua jam di sini.

Pilihan raya kecil DUN Penanti diadakan berikutan peletakan jawatan Mohammad Fairus Khairuddin pada 16 April lalu, kira-kira seminggu selepas beliau meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang ekoran dakwaan terbabit dalam rasuah.

Selain memberi alasan untuk melanjutkan pelajaran, Fairus berkata, beliau bertindak demikian untuk membersihkan namanya daripada segala tohmahan rasuah. Namun, akhir bulan lalu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjelaskan ia tidak ada asas untuk mendakwanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 23 Mei ini sebagai hari penamaan calon dan pengundian pada 31 Mei.

Timbalan Pengerusi PKR Pulau Pinang, Dr Mansor Othman sudah dinamakan sebagai calon parti itu bagi mempertahankan kerusi berkenaan yang dijangka menyaksikan pertandingan empat penjuru apabila Angkatan Keadilan Insan Malaysia, Parti Rakyat Malaysia serta bekas Ketua Wanita Keadilan, Aminah Abdullah, menyuarakan hasrat untuk bertanding.

Perdana Menteri berkata, walaupun tidak bertanding pada pilihan raya kecil itu, BN memberi jaminan akan terus berkhidmat kepada pengundi di kawasan Penanti.

Beliau juga percaya pengundi kawasan berkenaan tidak akan kecewa, malah dapat menerima keputusan itu.

Ditanya sama ada keputusan dibuat kerana BN takut menerima kekalahan, Najib berkata: "Tidak... perkara itu tidak timbul kerana akan tiba masanya kita tetap akan berdepan dengan rakyat apabila pilihan raya umum nanti."

Beliau berkata, keputusan BN untuk tidak bertanding pada pilihan raya kecil itu bukan yang pertama kerana sebelum ini keputusan sama pernah dibuat, tetapi ketika itu tidak ada permainan politik

Hari Ini Dalam Sejarah


Fakulti Pergigian Universiti Malaya dirasmikan pada 19 Mei 1975 oleh Perdana Menteri yang kedua, Allahyarham Tun Abd Razak....

p/s : Dari sejarah lah kita belajar membaiki diri bukan berbangga dengan sejarah yg dicipta oleh org lain

My Favourite Song


Hakikat sebuah cinta by Iklim

Aku adalah insan yang tak punya
Cuma rasa cinta membara
Lalu tercipta rinduku padanya
Kerana cinta bahagia

Pujangga mengatakan oh cinta berharga
Dari emas dan permata
Lalu ku bawa cinta di persada jiwa
Sinar menyuluh gelita

Sewaktu debar cinta mu terasa melanda
Bangkit rinduku padamu di ketika itu
Lalu tersentak diriku sedari lamunan
Kini sebenarnya aku telah kau tinggalkan

Aku adalah insan yang tak punya
Kilauan emas permata
Lalu kucuba menaburi cinta
Bagimu tiada nilainya
Tiada harta dan cinta

Monday, May 18, 2009

Tak leh nk Tdo......


Aku dilanda mslah xleh nk tdo r....skrg ni pn dok tgk tv smbil on9..borink gle...xlme g aku dh nk blik UPM...mcm xske tp nk wt mcm mne...kt sne memang x best...

bukan pasal tmpt tp mgkin org2 kt sne kot...(aku je yg tau)...ape rancngan aku esk ye???entah r aku pn xpkir lg..nanti2 r aku pkir tok esk...

Yg aku tau skrg aku nk pkir tok mlm ni je...Line hp pn ada prob kt cni...Celcom pn ada mslah..nsib bukn Maxis....kalo x mau aku hentak sim card maxis kt kaunter Maxis centre esk.hehhehehe....

ada suggestion x tok aku hbiskan sisa2 mlm ku ni ????aku dh borink tahap Dewa 19 ni....help me...

Hari Ini Dalam Sejarah...



Tanggal 18 Mei 1983, landasan kereta api yg mhubungkn Teluk Anson ( Teluk Intan ) dengan Tapah telah dilancarkan...( JUst nk kongsi mklumat sejarah je..)

p/s : utk warga Teluk Intan kene r tau sejarah Bandar kita....

Sunday, May 17, 2009

Gotong Royong....

Tajuk buksn men gempak g...ptg td aku bersama kaum kerabat brgotong royong membuat landskap kt depan umh..penat bukan main lagi...pengarah prog sape lg klo bukan chu ngn ina..nsib mak xde klo x jd pengarah urusan...hahahhahaha

Td dok kalut angkt pasu td aku terjmpe binatang yg aku paling takut+gerun+geli & benci..sape g klo sang reptilia...mls nk sebut nme die..aku punyer le menjerit xigt dunia...wt mlu je td...but atleast aku xr tkt kt katak or cicak..hahhahha

aku cdng nk wt hiasAN air pancut tok wedding kakak aku...tp kne pkir dlu sal tkt xdpt direalisasikan...ahhahhaha...

pening pale arini....dpt lak berita ex kwn aku dlu punyer cite....sume2 kenangan je..xde mkne nk amik tau...

aku nk overnitez sal nk jd security guard mlm ni...bukan pe kt kg aku dh ada kes kecurian...kne berhati2 dlm umh...

Friday, May 15, 2009


For more widgets please visit www.yourminis.com

Thursday, May 14, 2009

Lagu Kita - Aizat

Deras hati ku berdetar
Di langit aku terlihatkanmu
Terang malam…. teman kita
Dengan angin meniup sayu

Ku petik gitar akustik ini
Dengan harapan dia mendengar
Melodi indah yang ku cipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

CHO: Dan aku terus…
Menyanyi lagu ini untukmu
Walau berjuta mendengar
Lagu ini hanya untukmu
Arah hidup kita
Digambar bintang di angkasa
Dan berkelip melukis cinta
Terciptalah Lagu Kita

Melodi indah yang ku cipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

( ulang cho 1x)

Terciptalah Lagu Kita

Wednesday, May 13, 2009

Cuti-Cuti Malaysia....

skrg aku lepak2 je kt umh...bz ngn kerja2 nk kendri kwin kakak aku 6.6 ni..pening pale.mcm2 nk kne wt..esk bezday kakak angkat aku.aku doakan die pjg umur & murah rezeki...

ble cerita pasal cuti wt aku sedih pasal aku kne blik awal..ada tugas yg perlu aku settlekan kt UPM...Mklum la pembantu Universiti r hehheheeh..mcm2 hal....

cti bulan 12 ni aku ngn fmily cdng nk g wt umrah..mintax2 dpt r aku g sne lg...

Thursday, April 23, 2009

“Perjuangan Belum Selesai”

“Perjuangan Belum Selesai”
- Tun Dr Mahathir Mohamad-

Sesungguhnya

tidak ada yang lebih menyayat hati

Dari melihat bangsaku dijajah

Tidak ada yang lebih menyedihkan

dari membiarkan bangsaku dihina


Air mata tiada ertinya

Sejarah silam tiada maknanya

Sekiranya bangsa tercinta terpinggir

Dipersenda dan dilupakan


Bukan kecil langkah wira bangsa

Para pejuang kemerdekaan

Bagi menegakkan kemuliaan

Dan darjat bangsa


Selangkah bererti mara

Mengharung sejuta dugaan

Biarkan bertatihasalkan langkah itu yakin dan cermat

bagi memastikan negara

merdeka dan bangsa terpelihara

air mata sengsara

mengiringi setiap langkah bapa-bapa kita


Tugas kita bukan kecil

Kerana mengisi kemerdekaan

Rupanya lebih sukar dari bermandi

Keringat dan darah menuntutnya


Lagi pula apalah ertinya kemerdekaan

Kalau bangsaku asyik mengia

Dan menidakkan,Mengangguk dan membenarkan,


Kerana sekalipun bangganya negara

kerana makmur dan mewahnya

bangsaku masih melata

dan meminta-minta di negaranya sendiri


Bukan kecil tugas kita

Meneruskan perjuangan kemerdekaan kita

Kerana rupanya selain memerdekakan,

Mengisi kemerdekaan jauh lebih sengsara


Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya

Bukankah sejak zaman berzaman

Mereka menjadi pelaut, pengembara

Malah penakluk terkemuka


Bukankah mereka sudah mengembangkan sayap

Menjadi pedagang dan peniaga

Selain menjadi ulama dan ilmuwan terbilang


Bukankah bangsaku pernah mengharung

Samudera menjajah dunia yang tak dikenal

Bukankah mereka pernah menjadi

wira serantau

Yang tidak mengenal erti takut dan kematian


Tugas kita belum selesai rupanya

Bagi memartabat dan memuliakan bangsa

kerana hanya bangsa yang berjaya

akan sentiasa dihormati


Rupanya masih jauh dan berliku jalan kita

Bukan sekadar memerdeka dan mengisinya

tetapi mengangkat darjat dan kemuliaan

buat selama-lamanya


Hari ini,


jalan ini pasti semakin berliku

Kerana masa depan belum menjanjikan syurga

Bagi mereka yang lemah dan mudah kecewa

Perjuangan kita belum selesai

Kerana hanya yang cekal dan tabah

Dapat membina mercu tanda

Bangsanya yang berjaya.


Ehsan dari :

Kelab Che Det Dot Com

MENERUSKAN AMANAH TUN DR MAHATHIR

Wednesday, April 22, 2009

CHM2000

tension gle skrg ni..esk paper last..kimia lak2...Try wt yg terbaik....Esk ptg aku gn kwn2 ada projek besar..3 hari berturut2....nanti ape2 yg best aku akan kongsi kt blog ni...

"SAHABAT & MAKNA KESETIAAN"


Usah ditanya pasal setia jika tidak pandai menilai erti kesetiaan....
Usah ditanya pasal pengorbanan jika pengorbananku hanya utk kepentingan.........
Usah ditanya pasal keikhlasan jika ikhlas hanya diungkapkan tanpa dilaksana.......
Jika kamu bertanya kepadaku makna kesetiaan, usah ditanya kerana kesetiaan, pengorbanan & keikhlasanku diperalatkan....
Mulakan Hidupmu dengan sifat2mu kerana itu lebih baik untuk dirimu.....


BERANI BERUBAH..… Kerana Itu Yang Terbaik Untuk Ku...

Minggu Final Exam UPMKB

FINAL EXAM DIPLOMA PERTANIAN SEM 2
Minggu ni minggu last aku final...agak cuak gk r..khamis ni aku ada paper last, kimia am...subjek yg boleh membunuhku..setakat ni result boleh dibanggakan gak r..Harap2 dpt r result yg elok dr sem lepas.Sem dpn aku kne pulun skor gile2 ..Target dekan r..NC tu jauh g kot...hahahhaa.26 April ni aku dh blik semenanjung selepas hampir 4 bulan berkelana di tempat orang...xsabar nk blik...


pas exam BBI td, bebudak DPT sem2 ada sesi tangkap gmbar wt kenangan.Pakai baju korporat beb..nanti aku tunjuk bju korporat aku ek..tunggu...

Pengalaman Interview Program Pertukaran Pelajar Ke Luar Negara

Pagi tadi aku telah menghadiri sesi temuduga untuk program pertukaran pelajar...Mule2 aku agak was-was jugak r nk g sebab aku xyakin aku leh nk jawab soalan td. tapi kwn2 aku bg support suh g tok amik pengalaman. So aku pn pegi r gak temuduga..TAPI pas aku tgk budk2 yang kne tmuduge sebelum aku kne tnya mcm2 soalan, aku pn jadi cuak r..rase nk cabut balik dh td..Tapi alhamdulillah r pas interview td ok je...xde r tkt sgt..bese2 je...aku pn leh r jwb soalan yang diberi.. Mcm2 pengalaman aku dpt mase temuduge td..AKu xharap pn terpilih p just nk cri pengalaman je tok panduan..heheheheh....ape2 pn BERANI BERUBAH krn itu yang terbaik untuk hidup kita...

....WeLcOmE tO mY LiFe....

Gembirakah Aku??????

Susah nak jelaskan keadaan aku skrg ni...Byk benda yg dh aku blajar sejak aku msuk UPM...Dh kenal mane kwan dan lawan...Kdg2 memang dh putus asa+kecewa+sedih tp ada makne disebalik semua2....aku mule dpt sesuaikan dri dgn sume org..tak lagi tertumpu pada seseorg je...Kne r bersikap matang walaupun sape yg xkecwa ble kita ditikam dari belakg...aku anggap itu cabaran dan aku harus sahut cabaran2...Niat aku dtg UPM bkn nk kejar pangkat@jawatan+kemasyuran+populariti atau ape pn tapi utk dptkan segulung ijazah utk bekalan hidup...Aku mengharapkan keredhaanmu ya ALLAH...Tabahkan jiwaku utk mengharungi dugaan ini...