Saturday, January 29, 2011

Berita Gembira...

td mak aku call bgtaw yg abh aku dh beli kereta baru...pg td diorng g amk kete bru...ptt la abh aku mintx no ic aku td...aku igtkn ape la...

semangat abh aku arini..yela dh dpt ape yg die nk beli...dkt setengah thn die tggu nk beli..akhirnye dpt gak...


AHK 7249

mak kte kete kaler silver....tp pelik aku npe diorng xamek kler grey..aku suke kaler grey..bru menawan...hahahhahaha
ape2 pn xsbr aku nk nek kete nie...slme ni aku nek kete org je...
tmbh2 teringat lak mse aku prktikal kt miri...
selalu nek kete nie...
ade la pengalaman bwk kete nie...

xsbr nk tggu bln 5 coz cnfrm diorng amek aku nek kete baru...
tujuan utama abh aku bli kete nie pn sebb senang die nk g ladang..nk angkut baja dll..
sebb kedua lak senang nk blik kg..yela mak aku nie ade tabiat suke membeli belah
so senang la mak aku nk borong periuk belanga ke hape ke kt pdg besar...

tp rindu lak kt pajero lame ayah aku...
abh dh jual dh kete2...best kowt nek pajero...
laju je klo kt hways..
stkt nk drift celah gigi la...hhahahaha

p/s : WFA 9192 dlm kenangan...walau ngn spe pn die berada, aku still igt ko smpai mati....

Minggu Kusut+serabut

minggu nie adalah minggu serabut aku...xtaw pasai ape...mybe sebb tgk byk bdk blok dh berambus blik kg sempena CNY...aku je xblik...huwaaaaa...nk nges...slme 3 thn aku bertapa kt bintulu nie xpernah klo cuti aku xblik...even rye sekali pn..cuti 3 hari pn aku blik...

nie sume gare2 ayam ngn ladang + assignment+amali yg berlmbak atas meja nie....xtmsuk test 1 pas CNY nie...gua rse nk sentap je minggu nie...nk balik....xsbo nk blik....xsbor gk nk g trip ke brunei....huhuhu

leh skit otak klo mgadap lappy tiap2 ari dok kalut wt assignment....minggu nie lak bz ngn ayam sebb kne pndahkn ayam ke reban lain...huhuhu

aku tgk kwn2 aku hepy je duk cni..aku je serabut...td lak abh call mintx no ic...pelik gak aku pasai ape die nk no ic aku...ke nk isi bornag nikah????hahahhaah

confius aku...yg aku lak bijak pndai xtny npe nk no ic...pttnye aku tny la pasai ape...mybe sebb rindu dgor sore abh terus blank jp...

rse nk kuar jp g ronggeng2 tepi pantai....tp cm mls jew...td kwn aku ajk kuar mkn pizza, tp aku lak rse segan sebb xrpt sgt ngn kwn kpd kwn aku nie ha..xkn tetibe aku ade skli join...segan kowt...

p/s :
rse gatal tgn je nk edit gambo tp mengenangkan byk keje yg kne wt nmpknye tertangguh la lg hajat ati....sob..sob..sob..sbr jela

Sunday, January 16, 2011

Bersalah?????

arini nie bezday my mum yg ke-52....rindu sgt2 rse nk blik umh...
xdpt nk celebrate bezday mak....
aku doakan semoga mak terus pjg umur, murah rezeki dan dilindungi allah s.w.t..

arini aku xde mood lgsng nk bergurau senda ngn sesiapapn... hatta my rumate pn.
cian rumate aku...sory xsengaja...
rse xsihat lg..sebb batuk xhilang2 g...huhuhu
ptg td g reban ayam tgk anak2...

tp aku dh wt 1 kesilapan besar...gara2 aku, sekor anak aku mati tertindih bekas mknan....
sepatutnye xde yg mati..
tp sebb kelalaian mati la pulak...
sedihnye....
kwn aku smpai nges sedih sebb tgk ayam mati....huhuhu

sorry ayam..mummy xsengaja...xsengaja nk bunuh syg...
MOOD :Sedih tahap mati laki...

p/s : agak2 inspektor shahab dtg tgkp aku x???atas kesalahan membunuh tanpa niat????

Friday, January 14, 2011

Dipersimpangan Dilema...

Tajuk ala2 lagu nora...tp memng aku dlm dilema pn...
dilema samada nk g brunei atau x????
sepatutnya memng aku nk g sebb nk g holiday ngn family aku....
tp dlm mase yg sme lak anak2 aku seramai 399 ekor nie lak bakal di harvest dlm lingkungan tarikh percutian aku...

confius aku...mne satu nk pilih...dua2 penting kowt... satu melibatkan family...
yg satu g lak xde kaitan darah dging pn sebb ayam2 bkn sedara aku....ahhahahahha
xpela tgk la cmne..tp hatiku kuat nk g brunei..hehheeheee...

minggu nie adalah minggu dugaan berat utk aku...
sebb minggu nie aku mengalami simptom2 sakit tekak+selesema+batuk...
tp skrg dh ok ckit dr semalam...mybe sebb aku dh mkn ubat...
tp kwn2 aku suh g klinik...

bukan aku xnk g klinik, tp perasaan fobia2 xleh hilang dh dlm diri nie...
sume gara2 kes denggi ari2...gara2 denggi, aku kne duk seminggu kt wad...
memng la dlm wad2 best sebb duk blik sorang+ade tv+ade ekon+blik air sndri+mknn dr hotel
tp tetp xbest....

smpai skrg aku fobia dgr nme klinik or hospital...tp aku rse aku dh ok...
bese la dh tua2 nie memg la sllu skit...ujian dr Allah kpd aku utk igtkan aku pasal kematian...
cm seram je bunyinye...

yg sedihnye, bkn aku je skit, lappy aku pn skit gak skrg..sme cm tuan die nie...
xpe, sbr ek lappy ku syg...esk aku bwk ko g jmpe doc...
aku skit xpe,jnji ko jgn skit (sebb byk giler keje2 aku tertangguh gare2 lappy xsihat nie)

esk pepagi bute kne bgn kasi anak ayam mkn....tuan die pn xmkn seawal cm2...
sebb aku xsuke bfast...hope aku dpt lakukan tugas dgn baik dan anak2 sihat hendaknya...

okla, tkat nie jela nk tulis...xlarat dh nk tulis pjg2...penat xhilang g...
mlm nie kne tido awal...esk ade tugas berat menanti...
gud nite, Salam....

HUSNA FARHANA HJ SALEH.

p/s : entry kali nie xde gmbo nk msuk sebb xsempat nk upload gmbr dr kamera...sebb lappy dlm keadaan yg tdik sihat... nanti aku upload gmbr ank2 aku yg sgt comel la konon2 tp ble beso rse nk sepak sekor2...

**terase rindu la kt ehem..ehem... kwn2 jgn jeles k..

Wednesday, January 12, 2011

HAri Yang Memenatkan...

Hari nie aku sgt2 penat giler...dengan kelas yg padat..ditambah pulak dgn kehadiran ayam yg dijgkakan akan slmt smpai di reban pd esk hari...
boleh stress giler sem nie....

so xleh nk tulis entry pjg2 sgt...ngn report amali yg xsiap2 g...
tambah lak ngn tugasan group...leh biol otak jap...
nie pn ngh runsing sebb nk curi mse g kedai pc...
gara2 asyik snap2 gmbr, memory lappy pn dh nk penuh...
kene la beli external hard disk...
sbar jela...

kelas amali PRT 2004 arini best giler sebb kmi kene berbahas ala2 parlimen la konon....
enjoy giler..rse nk berbahas je...
ngn coursemate aku yg giler2 bg idea...leh terburai isi perut...
ape2 pn enjoy la kelas pg td...

pg td gak aku dh g dftr muet....agak terlewat la jugak tp ok je...tetp semangat..
mklum la nk capai target dpt Band 10 (hahahhahaha)
hope dpt wt yg terbaik...

sedar xsedar hmpir 2 minggu aku di bumi srwk nie...
xlme je lg nk abeskn stdy...
xsbr rsenye nk kuar dr cni...
tp ble mengenangkan akan berpisah ngn kwn2 rse sedih je...
mne taw umr xpjg nk jmpe....

wlaupun pd awl2 thn pertama adalah situasi yg sgt mendukacitakan,
tp kini, situasi smkin berbeza...aku bersyukur sgt...
mybe ade hikmah disebalik kejadian yg berlaku...
aku dh kenal spe kwn yg akan berada disisi aku ble aku sush
dan aku dh taw spe lawan aku yg hnya ade ble aku senang...

ape2 pn hidup perlu diteruskan...
sentiasa fikir yg +ve supaya aku akan lebih menghargai kehidupan aku skrg....
yg penting nk capai target yg aku dh rancang utk thn 2011
dan target aku utk hdup nie...

ble duk cni rindu lak kt fmily...rindu kt abh aku yg sllu dok suh aku taip minit mesyuarat die...
suh g ladang ngn die dll g...
rindu kt bebelan mak aku, rindu ngn masakan mak...hahahahaha
serius, mknan kt kk2 xsedap...

lg sebulan aku nk g holiday di brunei....
tp cian kt kwn2 aku kne gntikan tugas aku jage ayam ngn sayur...
tp xpe sebb aku dh gnti kn mse diorng cuti CNY...
so kire adil la nie...hahahahaha

cukup la tkt nie je...esk aku kne bgn awal g tgk reban....

salam....
HUSNA FARHANA HJ SALEH..
p/s :
entry kali nie xde gmbr aku nk msuk sebb xsmpt la nk pindahkan dr memory ke lappy...
insyaallah next entry aku tunjukkn anak2 aku seramai 400 ekor yg bakal aku dan geng bela smpai besar...hhahahahaha

Monday, January 10, 2011

Photographer In Making....

Location : Blok J,UPMKB
Using : Nikon D3100

Location : UPMKB areas.
Using : Nikon D3100
Model : Amiraa Azis, Amy Edayu, Nur'Aqibah

Location : Makmal Aqua 2

Location : Ladang Kongsi UPMKB

Saturday, January 8, 2011

Akhirnya....

Setelah bersusah payah bekerja selama hampir 3 bulan dngn abah aku, akhirnya aku berjaya jugak membeli ape yg aku ingin kan....( tp aku keje ke????bkn abah aku ke yg merealisasikan impian aku???syg abah sgt2 hehehehehe)

so pd 14 hb disember, aku, kakak kedua aku ngn suami die pn g la ipoh...sebb kmi nk g beli dslr...yg aku idam2kan selame nie...tp bile pegang duit yg setebal buku panduan haji dan umrah rse cm syg je nk ksi kt tokey kedai2...huhuhu...yela aku pn dh ade kamera...beli kt Mekah g mse aku g naik haji ngn abah dan mak aku...time2 abah aku hadiahkan kt aku..2la yg aku syg sgt2 kt kamera aku2 yg ade mcm2 fungsi selain dr tgkp gmbr...

tp sebb dh berhajat sgt nk beli so kmi pn g la jugak kedai2...smpai je kedai2, tokey2 ckp sudah abes stock...kmi nk beli Nikon D3100...die ckp smlm sudah 3 org angkat kamera2...mkne kate aku lmbat sehari...rse nk nges je...tokey2 siap ckp yg model yg aku nk nie hot stuff...brang kegilaan sebb nie model baru dr Nikon...so kmi pn tempah la...die ckp dlm seminggu dpt stok die call...

so genap seminggu abg ipar aku call and ade berita gembira sebb stock dh ade...so kmi pn bergegas g ipoh ptg2 gak beli kamera2... akhirnya tanggal 22 disember 2010, aku memiliki DSLR aku sndri...rse cm xcaye je...

Nikon D3100 yg aku idam2kan dh aku miliki...

Harga dslr nie ok la...dlm RM2+++...mhal gak la sebb hot stuff...ble aku try amek gmbr perghh... cntik gler xyh nk edit bgai ( hahahhahaha mcm la aku suke edit gmbr...xde mse )

so ble dh ade dslr nie, kehulu kehilir aku kne bwk...mse sukaneka kt kg aku bwh pengelolaan abh aku, aku trpkse kai dslr abg ipar aku sebb yg akunye xdpt g...

event xrsmi byk la yg aku dh gune...mse g penang anta kakak ketiga aku g dftr UiTM ari2 aku la jd cameragirl amek gmbr...best giler r...mak abah aku pn support giler2 kt aku...xsabar nk g brunei bln 2 nie ngn famili aku...nk shoot byk2 gmbr sebb brunei byk tempat cntik....aku g bkn sebb nk lwt sedara aku tp sebb nk tgkp gmbr je pn..huhuhu....

mls nk ckp byk, tgk jela gmbr2 kt bwh nie....


Kredit to amanda iman (kwn aku) tg amek gmbr nie...

so impian aku nk memiliki dslr nie sebenarnye utk azam 2011..tp sebb aku dh capai lebih awal, kire aku dh berjaya merealisasikan impian aku la...hahhahahahaha

aku nk ucapkan jutaan terima kasih yg xterhingga kat ayah ngn mak aku yg sudi support minat aku...xlupe kt kakak no 2 aku ngn suami yg sudi lyn kerenah aku mse aku ngn meroyan seminggu nk tggu stock dslr nie...xlupe gak kt kakak2 aku ngn abg2 ipar aku yg sudi jd model xrasmi aku...hehehehehe...selain2 sesiapa yg pernah jd model aku pn aku nk ucap gak terima ksih ek...(sepupu2 aku, auntie2 aku & terutama kwn2 aku kt upm nie yg baik giler, Kak Amy, Qieba ngn Mira...)

To Ehem..ehem,
bkn niat xnk bgtaw awak sal sye beli dslr nie...sye bajet nk jmpe awk bru nk bgtaw tp nk wt cmne xde rezeki...huhuhu

k lah aku dh xbpe rjen nk update blog pasni...bz giler sebb byk assignment ngn amali yg aku kne hadap selain fb...hahhahhaha... t pasnie aku just update gmbr2 je...xde la aku nk menulis pjg..penat wei..baik aku taip assignment lg bgus...(aku rse nie la entry aku terpanjang sekali dlm sejarah penubuhan blog rasmi aku..)

ok sume bye-bye.... Salam
Husna Farhana Hj Saleh

TArget???Tercapai @ Tidak????

Lame dh xupdate blog nie....bkn pe sepanjang cuti sem lepas aku bz sgt2 keje ngn abah aku....ape keje yg aku wt???mcm2...aku tlg abh aku keje kt kebun sawit die....xde la besar cm estet Sime darby...ade la +- dekat 15 hektar....mcm aku ckp td...mcm2 keje aku wt...tolong membaja, meracun, meyukat tanah,dll...tp aku xde la tlg kait buah kelapa sawit sebb kmi dh ade pekerja indon yg wt sume2...so kire aku jd mandur la....

ape kejadah aku keje slme aku cuti nie????msti la sebb aku ade target yg aku kne capai...aku keje pn bkn la teruk sgt....pegi pagi blik tenghari...bkn tetiap hari kne g ladang...kdng2 seminggu xg...tp duit gaji maintain masuk beb...gaji die bpe ab syg aku bg?????adalah ckit...xde la gempak cm kwn2 aku yg len keje part time...tp byk r dr gaji G17...hahahahhaaha...Alhamdulillah...rezeki sume2...

aku bersyukur yg aku dpt abah yg sporting....aku leh cite mcm2 ngn die...pasal aku cite mcm2 ngn die la aku tercerite sal impian yg aku nk sgt2...nk taw ape impian aku????sebenarnye aku nk sgt memiliki DSLR....mule2 abh aku tny ape target yg aku nk ble aku ade DSLR nie????abah aku memng stail cmnie..klo ape sjae bentuk duit yg akan digunakapakai, msti tny kegunaan ...so aku ckp la mcm2...seolah2 aku ngh meyakinkan customer....

aku minat DSLR nie mse aku tgk abang ipar aku pkai...die angkat Nikon D5000..manyak cntik woo...tp aku xde la nk beli mhal2...beli yg murah2 je pn...huhuhu

So, adakah aku berjaya memiliki sebuah DSLR?????nantikan kesinambungan entry ini...bye..