Friday, March 25, 2011

D.U.I.T



“Kita sudah biasa dengan orang yang mengatakan apa yang kita buat itu salah, tapi kini telah terbukti mereka patut menarik balik kata-kata mereka pada hari kemudian.”

nie antara ayat penguat semangat aku waktu aku sedih+tension+bengang+rse nk bunuh org dll.... giler kn aku...sebb aku taw akan kebenaran kata2 yg dilafazkan oleh idola aku, Tun Dr Mahathir Mohamad..


Berdiam adalah lebih baik dari berkata-kata

**lg 36 ari lg aku akan "BERAMBUS" dr upmkb...xtaw la perasaan aku...
kejap gembira xterkata, sedih xhengat...xpe la ade hikmah kowt sume nie...


Everything Happen For a Good Reason

** dan nie satu2nya bende yg leh wt aku jd kuat...
satu2nya sebb yg leh wt aku cool semula wktu ngh panas..
sebb aku taw ape yg ALLAH bg kt aku msti ade sebb..
dan aku kne terima walaupun pahit...
setiap yg berlaku dlm hdup aku msti sesuatu yg baik utk aku..


sementara lg 36 ari lg aku kt cni, aku kne kuat semangat...jgn mudah putus asa or puas ati dgn ape yg aku dpt skrg...
sebb kejayaan xkan dtg bergolek
kebahagiaan xkan dtg mencurah2 dr langit...


p/s: sye syg sume insan yg pernah menjdi kwn2 sye xkire dlm list no fon, fb, blog,dll..mereka tetap kwn2 sye dunia dan akhirat




Tuesday, March 15, 2011

coco crunch

minggu yg menggilakan...
segila keadaan disekeliling aku...
tsunami, isu2 politik dlm negara,
test 2, RP, Muet, amali trip, family day JST
sume mggila...
yg paling dashyat lak duit aku pn turut jd giler...
giler tension aku..duit mencurah2 ke ladang gandum...
ptt la tgn kiri aku asyik gatal je..rpe2nye duit nk kuar...alahai...
but at the same time, tgn kanan pn gatal
byk kali lak2..
1st reason mybe sebb kwn aku byr duit hutang aku..
2nd lak mybe coz dh ckp mse dpt duit gaji=allowence..
giler r...ape2 pn berjimat...jgn berpoya2 mengabiskan duit cm2...
ko byk lg azam yg kne wt thun nie...
nk perabihkan duit pn tggu ko berambus dr sarawak nie...

jumaat nie aku de test Aqua...serius cm org giler aku...
org giler pn kalah ble tgk aku jd giler...
stdy haram xbukak ape pn..
dok bz wt rp ngn amali TKP yg kne repeat...
cm syial je...

then isnin depan lak ade test g..test PRT 2004..yg nie lg r xtaw nk jwb ape...
spjg kelas aku xphm ape yg die ajor...
mampus aku nk jwb...
sabtu nie lak ade fmily day JST...
hari bersama Penasihat Akademik(PA).
PA aku bapak cun gilok, DR Patricia...
tp nme je PA xpernah aku g amek sain die le nk dftr course...
mybe kau bz die pn lg r bz..hahhahahah

tema group aku biru muda
atau dlm BI Baby Blue...
warne fav aku...hhahahahha
pg sabtu ade sukaneka
then malam lak dinner...
time sukaneka aku xjoin main kowt...
aku jd photographer jela...
mls nk main2 nie..dh tua2 nie dh xlarat dh
nk main cm budak kecik...
cukup2 la mse tadika dlu...hahahhahaha...

bosan la pulak hdup bler sem2 akhir kt srwk nie...
mcm2 gelagat..
mcm2 perangai aku dh btgk...
dlu mush skrg kwn..
dlu kwn skrg musuh ketat...
dlu kapel skrg xkapel dh...
dlu bnci skrg syg...
mcm2 la...

mak,abah, xsbor nk blik...
cepatla dtg amek anakanda mu nie...
xsbor nk tggu 29 april nie...
abis je paper aqua 29hb april
aku kne rushing g airport
amik my bonda n abah....

p/s: ptg2 nie dgr lagu madah berhelah by akak ziana kite nik trse syahdu je...
memng berhelah btoi la skrg nie...

Friday, March 11, 2011

Tsunami..

jepun dilanda tsunami...
amaran berjaga dikeluarkan di taiwan, indonesia, hawaii & USA..
YA ALLAH, KAU lindungilah negaraku MALAYSIA dr sebarang malapetaka dan kecelakaan...


Life

pg td bgun xawal sgt xlwt sgt...gara2 g ladang...
bjalan kaki with my friend, mira
menyusuri jln2 dipinggir padang UPMKB..
bercerita mcm2...hal2 dunia sume nie...

then smpai ldg g merumpai smpai la kul 10.30 a.m
tibe2 pnsyh ldg dtg...mls nk amek port..bior la...
then blik la blik...mkn2 la ape yg patut..
then my rumate kuar g pej pos...
pas2 aku tido xhengat dunia
smpai la bdk sebelah blik kejutkan

bru teringat yg aku dh jnji nk bwk die g kedai gambar...
die nk wt gambr tok visa g umrah...
alhamdulillah...bertuah kwn aku yg sorang nie...
nie pn aku ngh tggu die bersiap...
bru nk amek gmbo mengalahkan nk tgkp
gmbor ngn saiful nang...hahhahahaha..

tetibe rindu kt rumah.rindu kt abah, mak, adikberadik dll...
tetibe rse nk peluk diorng skrg....
pasnie umi jnji umi xkn belakangkan korang lg...
skrg fmily la yg paling utama dlm hdup aku skrg...

skrg keje aku nk kire detik nk blik je...
dh xpkir muet ke, amali trip seminggu ke
finishing school ke, final exam ke
test 2 ke xpn kebun syor...
lantak la dunia sume nie...(gelak jahat)

ckp la smpai cnie je..hrap sume nie akan berakhir...
aku nk hilangkan sume kenangan yg pahit wlaupn bnde2
mustahil la..ko2 manusia bkn transformer...

dh jgn merepek, bdk sbelah dh duk sebelah
menjeling je keje die nk bce ape yg aku tulis...
ke dh xsbor nk amek gmbor...sbor jela yong...

ok gua cau dlu...sayonara...
bye-bye-bye....

Thursday, March 10, 2011

Yeah!!!!!

xsbor nk blik umah dh...
cukup smpai disini saja kenangan ini...
kerana itu yg terbaik utk kita semua....

Wednesday, March 9, 2011

best!!!!

aku start final 25 hb april..
abis lak 29 hb april...
blik semenanjung 1 hb 5...xsbr giler...
tapi,

yg paling bestnye, mak aku bru call
bgtaw yg die ngn abah aku nk dtg amik aku 29 hb april...
blik sme flight ngn aku...
berita gumbira nie...
dlu mse mule2 jejak kaki kt bumi srwk nie
diorng gak yg anta...nie blik pn dieorng amik...

so dieorg xksi aku post barang...
jimat duit aku...huhuhu..
kt mne je aku nk bwk diorng jenjalan kt btu nie...
sebb diorng penah g...
dieornag nk g miri tp aku xdpt la nk g coz kms barng...
aku dh suh dieorng g tp dieorng xnk g klo aku xg..
lastly diorng decide g bntulu he...

bintulu pn bintulu la..
t aku suh la diorng tdo kt new world ke xpn park city evely hotel...
klo nk dkat lh walden inn jela...
hahahhaha....

really2 miss them...
syg mak ngn abah....so 1hb nanti kmi blik berlima la...
dlu igt dpt blik berempat cm dlu...tp entah la
cm xde harapan je...
hope everything will be okay...
doa2 kmi dpt blik berenam...
2la hadiah paling bermakna +kenangan yg aku akan igt smpai ble2...
plez Allah makbulkan doa hambamu yg hina nie...

sye syg SGT2 kwn2 sye...xleh kehilangan mereka...

Kusut

Kusut gler minggu nie...
keje mkin bertambah xpernh berkurang
dgn kne repeat lak report amali agro...
cm sengal je...sbor jela...
igt ayam dh abis leh relaks ckit
HARAM...
syur lak menanti...
jagung yg mkin tinggi..
die punyer rumput...
arini dr kul 3.30 ptg smpai 5.30 ptg aku siap merumpai
1 plot...smbung esk lak
coz pt nanti kne g reban cuci reban...
cpt la habis sem 6...
pening dh nie...

smlm aku wt sesuatu yg xpernh aku wt dlm hdup aku...
bia la aku ngn org2 je taw ape yg aku dh wt...
tragis gler...
sesekali berubah xde salahnya...
pagi smlm aku g bank in duit
beli cleaning kit tok dslr aku...
cian die....xbpe nk bersih aku cuci
sebb xde peralatan khusus
just gne berus lappy aku...
ari khamis kowt smpai...
mybe smpai skli ngn brng yg rumate aku beli...

pas bank in duit aku g amek brang yg abh aku pos..
thanks abah sebb tlg pos
thanks gak kt mak sebb tlg belikn...
pas2 abah aku call tny dh smpai ke???
tibe2 aku teringat yg abah aku tggl sorang2 je kt umh slme 17 ari
coz nenek aku g oversea wt umrah..
ape la abh aku mkn kt umh...
mak aku kje mne smpt nk msk...
huhuhu
xpe bln 5 nie aku blik, aku take over msk
msk kt kedai la jawabnye...huhuhu...
aku blik 1 hb 5...anniversary aku yg ke-3 thn ngn seseorang...
rindu sgt2 kt die..huhuhu
hujung bln 5 lak aku, mak abh ngn 3org kakak & abg ipar aku no 2 g oversea...
tercapai gak hajat abh aku....
mintx2 aku smpt capai hajat aku b4 aku pejam mata...
mknenye xsmpai 2 bln aku akan tgglkan bumi srwk...
tinggalkan kwn2 aku kt UPMKB
especially Kak amy, Qiebah ngn Mira....
teringat kenangan dr sem 1 smpai skrg...
ari pertama dftr upm dgn 11 org kwn2 ip...
then xlme pas2 krisis...
then krisis lg
then krisis lg
xtaw la asyik krisis je...
xpe aku dh maafkan dh sume org
yela pasni blum tntu jmpe lg
ape2 pn spe2 yg pernah kwn+knl aku+jd kwn fb+skype+ym aku+ade no fon aku,
mereka2 nie la kwn2 aku..

p/s :kdg2 kite kne buang ego kite klo kite nk kekal bhagia...xslh wt sume2...
bru skrg aku taw yg memaafkan org leh wt ati kite lebih tenang..

Saturday, March 5, 2011

Respek

"Kita sudah biasa dengan orang yang mengatakan apa yang
kita buat itu salah,
tapi kini telah terbukti mereka patut menarik balik kata-kata
mereka pada hari kemudian.”

** ayat nie aku copy dr idola aku yg sgt2 aku kagumi, TUN DR MAHATHIR MOHAMAD.
memang aku respek & setuju sgt dgn ayat nie...
ble diigtkan kenangan mse krisis kejatuhan ekonomi dunia,
teruk die kne hentam ble die plan mcm2 nk bgunkan ngare kite..
tolak IMF, pecat timblan PM dll..
mse2 sume org mrh ngn die.
siap wt demontrasi jalanan kt sekitar KL pd september 1998...
memang mengerikan mse tu...
tkt 13 MEI 1969 jd lg...

tp skrg ble ekonomi dh ok,
negara dh stabil,
bru org nmpk usaha Tun slme nie berhasil...
aku memng respek dan kagum dgn TUN...
lantak la org nk ckp ape pasal die
sebb aku taw npe die wt cm2..
mgkin ade 2-3 perkara yg die wt xbtoi
tp cm kite gak, die xSEMPURNA...
atleast ade usaha mencuba dan ianya berhasil
yg pnting ada D.U.I.T (DOA,USAHA,IKHTIAR & TAWAKAL)

P/S :nie just pndpt aku..xpuas ati terpulang r...sebb nie blog aku, suke ati aku la nk cite pasal ape...SEKIAN

Friday, March 4, 2011

Now...

Rather Be SILENT!!!!

tu yg sepatutnya aku wt skrg....
ati aku dh xde lgsung kt sni...
esk umh aku kndri smpena nenek, chu ngn pak ngah aku nk g umrah isnin nie...
rse sayu je dgr....

smpt ke hajat aku nk ke sne bln 6 nie???
xsbr nk ke sne ngn fmily aku...
byk bnde aku kne btoikan dlm hdup aku skrg nie...
xpe pelan2 wt...

ayam pn dh nk abis...mybe esk sume clear...
elok la abis...cukup la nie yg terakhir aku ngn ayam...
cita2 aku nk jd usahawan ayam terus terkubur...
mls nk kenang blik...
ble tgk ayam aku teringat kenangan sedih...
xpe la sume2 dh jd kenangan...
aku pn dh xmrh...nk mrh pn xgune gak...
silap aku gak xdpt nk kwl perasaan aku time2...
xcite hal sebenar....

xpela jodoh pertemuan ajal maut sume ditgn ALLAH...
aku hnya mampu merancang tp DIA yg Menentukan...

Wednesday, March 2, 2011

sabar....

bykkn berSABAR ye.....dh xlme dh...
aku perlu ubah diri aku jd mcm skrg...
biarlah org nk ckp ape pasal aku skrg...
sye tahu sye mcm mne....

Give up...

lme dh aku xde perasaan cmnie..alih2 perasaan nie muncul lg
xsgke aku igt perasaan nie xkn menjengah lg dlm hdup aku...
nielah ujian ALLAH nk bg kt aku..bak kte kak amy, nie sume ujian
ALLAH nk ksi aku sdar akan hakikat hdup sebenar...
shabat tdk selamanya disisi
tetapi KELUARGA adalah KEKAL ABADI...

aku dh pham dh konsep nie....insyaallah aku nk lupekan sume nie...
abes je project ayam+ladang+amali+assignment (mksdnye final sem 6)
aku akan tukar no, xde lg fb,ym,skype etc...
biarla aku mulekan hdup abru dlm suasana yg bru
mgkin aku dh ditkdirkan mcmnie...

terima kasih kpd ALLLAH sebb ksi dugaan ini kpd aku...
utk mengajar aku hakikat hidup yg sebenar....
hargailah hdup ini bersama2 dgn fmily anda sebelum anda kehilangan mereka....

p/s:aku dh mungkir jnji arini ngn DR IDA...sorry sgt2 xdpt penuhi jnji td...