Friday, April 29, 2011

Saya Sudah BerGraduat.....

Penantian Satu Penyiksaan..
akhirnya aku bergelar penganggur terhormat....
arini gak aku last exam tok sem 6 nie
kertas Aquaculture Technology...

soalan agak senang ckit dr 3 paper sebelum nie...
tp xtaw la leh score ke x...
pas exam kmi bergegas tgkp gmbr kelas
kt luar dewan sri kenyalang
kebanggan dekan upmkb

pas2 rushing g KSR lak
jmpe kwn2 yg nk berangkat blik...
aku xdela nk nges pn..
bese la aku berhati kering..

xmcm kwn aku mira..
menanges teresak2...hahhahaha
aku pn xlme pn time2
terus rushing blik blik amek brang nk ke airport
amek mak ngn abah..

tnggu agak lame gk la
kul 6.40 ptg diorng pn smpai...
sblum2 smpt lak aku mkn kt niah cafe..
then sembng2 ngn pak wan, saleh ngn lawrence..
diorng dtg nk amek mak pak wan..

rupenye mak aku dh beramah mesra ngn fmly pak wan..
smpt la diorng berkenalan...

then kmi pn bergegas g hotel
New World Suite Bintulu...
pas dftr kt kaunter, dpt la kunci blik 706
msuk2 je perghhh...
teruja aku..
smart siot
memng tahap 4 bintang la hahahahaha

t aku upload gmbr hotel nie...
pas solat sume kmi g shopping brg jap
then g mkn..
smpt la mak aku jenjalan kt pcm
abah aku dh surrender trus nek blik
smbil jln2 jmpe member coursemate

smpt la berkenalan ngn mak abh aku..
rmai yg kuar arini
cm lepaskan tension je hahahahhaa

k lah t aku upload len...
nk restkan bdn smbil men fb..

cau...

Monday, April 25, 2011

Our Baby...


sambungan entry sebelum nie...
inilah kelahiran ahli baru dlm keluarga
Tuan Hj Saleh
&
Puah Hjh Ainon Mardziah...

semoga dgn kehadiran
MUHAMMAD ADAM
akan menceriakan lg hdup kita...

xsbr nk jmpe adam...

**Adam baru berumur 2 hari...kecik gler...


p/s :hilang rse tension jwb subjek TKP 2501 gara2 tgk muke adam...
tp serius aku akan igt smpai mati kod subjek TKP 2501...hahhahahaha

Good News..

Selamat Datang ke Keluarga
Tuan Hj Saleh
&
Puan Hjh Ainon Mardziah

Buat :


MUHAMMAD ADAM

Semoga menjadi anak yg soleh dan berbakti kepada ibu dan bapamu...
Amin....

p/s : nie bukan gmbr sebenar...gmbr xdpt lg dr mak aku...excited giler...xsbr nk jmpe ngn irfan...huhuhu..tunggu mak su balik ye...hahhahahah (geli aku dgr...)



Saturday, April 23, 2011

Final Exam


xsangke pejam celik aku dh nk final exam...
yg bermaksud aku pn dh nk berambus dr upmkb nie...
rse xsbor pn ade, rse sdih pn ade
rse tension pn ade sebb aku cm xready je nk final
study dh tp xmsuk2 gak...
dugaan btoi la tmbh2 subjek Farm Management....
pelik aku cmnela ade org leh skor subjek nie...
dh nk botak rmbut aku menelaah...
hahahahhahaha

walaupun dlm mood study week tp aku xrse pn study week..
ape kejadahnye sume nie...
dlm kepala otak dh xsbr nk tunggu 29 hb nie...
sebb mak abah aku dtg cni...

merasa la aku duk kt New World Suite..
sllu ble msuk hotel 2pn just nk g msuk mall...
nk duk kt ruang tamu hotel2 pn takut...hhahahah
tp kali nie merasa la aku...

brg2 nk bwk blik sume dh siap..
beg baju pn dh 60% penuh..
aku xtaw nk sumbt kt mne dh brg2 aku...
yg dh post dh slmt kowt berlayar kt laut cina selatan...
teksi pn aku dh booking tok 5 orang...
murah lak2...
klo aku taw baik aku nek teksi2 je slme nie..
bsr pn besar.. mpv lg...

klah aku nk kne selak2 lg buku farm management nie..
selak2 jela tp sepatah haram xbpe nk paham...
doa2kan lah aku leh jwb utk 4 paper nie...
dan kalo leh dpt la result yg elok ckit dr sem2 sebelumnye,...
amin...

p/s : It is better to have a little bit of something rather then the whole of nothing

Saturday, April 16, 2011

Mingu2 Terakhir di Bumi Sarawak..

arini aku bru je abes exam Muet...memng giler r paper die...
aku rse nk amek lg muet la tp paper listening je...leh x????hahhahhaha

sebb muet gak la aku ngn rumate aku xdpt join g Trip Amali ke Kuching....
sedih giler ble tgk kwn2 sibuk pack brg...siap ade yg pinjm beg aku g nk g sne...
tp xpe sebb kmi berdua dh plan baik punyer rancngan mse dieorng xde....hahhahha...

aku smpt g pesan kt member aku tlg belikan brg aku...xtaw la die dpt cri ke x???
mlm nie dijangka diorng smpai upmkb..xtaw la pkul bpe..hope sume slmt...

mlm nie gak aku ade jamuan blok...klo iktkan aku mls nk g sebb
kwn2 sem 6 rmai yg xjoin...tp ble tgk kesungguhan bdk2 junior
plan sume rse xsmpai ati lak nk tolak....

cian aku tgk diorng wt preparation sume...tp senior xbpe nk support...
time aku dlu hndle jamuan senior sume support
tp ble dpt senior cm aku eh..eh bkn aku tp org len, xsupport lak...

xpela hope try the best la korang....
nie aku ngh memerah otak aku nk g ke x????nk pakai baju ape????
pening sudah..tema cinderella kowt...
mak sye dh la xbg pkai skirt2 bagai..apetah lg gaun...hahhahahaha
statement berani mati ko....hahhahaha
k..lah cau dlu....nk cri ilham nk g ke x???

p/s: serius aku xde smgnt nk g nie wei...tlg aku....fkiran aku dh pkir sal final exam (hahahahha giler r final kowt..semangat nk blik umh dh...bubye UPMKB tercinta...

Wednesday, April 6, 2011

A New Life

Azam baru??? ape kejadahnye wt azam baru utk bln april nie????
hahhahahaha saje2 nk wt azam baru...

azam aku kali nie setiap kali aku post entry bru kt blog nie,
aku akan selitkan kata2 hikmat yg aku pegang
selama aku rse lemah...
seingat aku, sejak dr aku sem 1 smpai la skrg
ble aku ade mslah yg berat expecially melibtkan
ati dan perasaan,
msti aku igt blik kata2 hikmat yg aku simpan slame nie...
alhamdulillah dh hmpir 3thn usia nota kecil
yg aku tulis 3 tahun lepas
msih ade dlm simpanan...

yg aku igt aku simpan kata2 hikmat nie mse aku ade krisis ngn seseorang...
memng tragis giler kowt...
tp xpela bnde dh lepas
aku pn mls nk igt...
aku dh lupekn pn...
dan yg paling penting aku dh maafkan orang itu...

so, utk entry kali ini kata2 hikmat aku ialah

"A Real Friend knows that it's not a friendship until after you 've had a fight"

mendalam maksud nie....
dlm tengah berkhayal smbil menelaah nota Aquaculture Equipment & Water Quality Management dpt lak 2 berita yg mengejutkan....sakit otak aku dgr....

lepas dgr khabar nie,terus xde mood nk stdy....sengal btoi la...
huwaaaaa...nk nanges....

p/s : rindu kt abah ngn mak...xlupe kt fmily2 kt semenanjung...xsbr nk tggu 29hb nie sebb mak ngn abah dtg cni amek aku...& xsbr tggu 1hb 5 sebb nk blik terus ke semenanjung....
(dh berapa ribu kali aku cite pasal nie)

Friday, April 1, 2011

Luahan HAti part 2

ape perasaan anda bila anda mdpt panggilan jam 4 pg
menyatakan seseorang yg anda syg
dh kembali kpd Pencipta-Nya....

cm2 la yg aku rase...
smpai aku rse sedih yg teramat sebb aku xde di sampingnya...
pagi2 jugak aku berkemas ala kadar
nk blik ke rumah...
dgn perasaan yg bercampur baur
sedih+risau+runsing dsbnya...
sedih sebb aku xde di sana
risau + runsing sebb aku xtaw aku dpt blik ke x
sebb aku xbeli tiket flight pn...
aku call cousin aku tny die blik kul bpe dr melaka,
then suh die tlg checkkn harga tiket
sebb aku xdpt connect internet...
call abg ipar suh tlg booking tiket tp xleh beli sebb kurang dr 4 jam...
dgn tawakal la aku call felo mintx sign borg keluar then
rushing g airport dgn teksi...

time2 gak aku riso tkt xleh kuarkan duit dr atm kt airport...
Allah je taw perasaan aku mse dlm teksi...
sampai uncle teksi 2 ckp jgn riso...
die siap ckp mybe harga tiket dlm 500 cm2..
aku xkire la harga tiket berapa pn
yg pnting aku kne gak nek flight air asia pg2 gak...

smpai airport aku terus g atm cimb then kuarkan rm 700...
sebb dlm purse aku ade lg duit...ckp kowt klo bli tiket..
then aku g kaunter tiket air asia tny tiket ade ke x...

nsib aku baik tinggal 1 seat je lg yg tinggal
aku beli dgn harga rm 339..xpe la mhl pn xpe la jnji aku blik...
flight aku 9.35 pg duduk la seat pling belakang...
memng xselesa tp lntak la jnji aku smpai...

smpai je LCCT aku terus berlari g kaunter teksi
so aku pn byr kt kaunter n terus naik teksi...
dlm teksi pn allah je yg taw...
fmliy aku call byk kali tny kt mne...
aku than je nges xnk bg diorng sush ati...
nie 1st time aku blik sorang2 nek teksi
selalu fmliy yg amek...

aku mintx pakcik teksi byk laju
sebb jangka kebumi lepas zohor,
tp aku ykin aku dpt smpai gak sebelum kbumi
tp mgkin bkn rezeki aku
ade accident time aku nk blik,
jln jammed...aku dh rse nk meraung,
pas2 aku terus g tanah perkuburan,
aku nmpak sume org ade kt kbur,
aku berlari tinggalkan beg

dan aku xsmpt nk jmpe nenek aku wt kali terakhir...
aku smpai lepas talkin...
cousin aku lgsng xdpt g kbur..die smpai lwt dr aku
kt kbur aku tgk sume ahli keluarga aku nges
aku nmpk mak, chu,makngah, kakak2 aku sepupu aku nges...
tp aku redha sebb aku dh ckp kt diorng
klo aku xsmpt smpai, jgn tggu aku
truskan kbumikn..xelok biar jeazah lame2...

aku cume smpat bcekan doa n siram air kt kubur nenek aku...
xsmpt jmpe ngn die...
pas2 aku blik umh
jmpe sedara ngn jiran2 aku..
diorang sume nges mse jmpe aku sebb dirong taw aku xsmpt jmpe nenek aku...

nenek aku meninggal lepas 5 hari blik dr umrah...
sakit xlme..xlalu mkan,
mungkin itu yg terbaik..
sebb aku taw nenek aku org yg baik...

kakak2 aku cerita mcm2 mse aku xde...
mse diorng mndikan jenazah...
aku sedih sebb aku leh buat sume2...
aku lg sedih tgk mak aku nges je klo teringatkan nenek aku..

lepas nie tinggal abah ngn mak aku je kt umah2.
lg 29 ari sebelum aku blik...
dan mse aku ats flight lg aku dh nekad
yg aku xkn keje jauh2 lg pasnie....

walaupn aku pernh berhajat yg aku nk keje luar dr perak
tp lepas ape yg terjadi aku nekad batalkan hajat aku..
biar la aku yg jage mak ngn abah aku...

tiap2 ari aku g kubur anta air tahlil...
tp arini aku xdpt g kubur lg
sebb aku dh blik bintulu...

smpai je sni pg td aku dh rse xde perasaan
kt cni lg
jiwa aku dh kosong...
esk aku ade finishing school...
isnin ade MUet
tp aku xsedia....
8hb ade dinner
tp aku xde semangat nk g

YA ALLAh, kau kuatkan la semangat aku utk aku tempuhi
final exam aku....
aku kne kuat semangat
sebb aku nk gmbirakan kedua ibubapa aku...
aku xnk diorng kecewa ngn aku...

p/s : Al-Fatihah kpd Allahyarhamah Hjh Masariah. semoga beliau ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman...

Luahan hati part 1

byk bnde yg terjadi spjng 2 minggu nie...
dugaan terhebat yg ALLAH beri kt aku...
sbr dgn sume dugaan...
sebb aku taw ade hikmah sume nie terjadi